Понеділок, 29.04.2024, 06:20
Головна Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гість · RSS
Меню сайту
Категорії розділу
Свята [16]
Студжиття [8]
Дозвілля [5]
Оголошення [16]
Сміємось... [7]
Інше [12]
Погода
Погода в Україні
Статистика
каталог сайтів

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
 
Головна » 2009 » Листопад » 20 » На роботу в перший раз - як не наламати дров до зустрічі з роботодавцем
19:56
На роботу в перший раз - як не наламати дров до зустрічі з роботодавцем
Порада 1. Важлива не тільки теорія, але й практика

Не поспішай надсилати резюме в першу ліпшу компанію - залиш МакДональдз і роздачу листівок на зовсім вже важкі часи. Краще спробуй влаштуватися стажистом на посаду, пов'язану з твоєю майбутньою спеціальністю. Навіть якщо тебе погодяться взяти за копійки, у тебе з'явиться саме цінне придбання для молодого фахівця - практичний досвід.
Уяви собі, що ти ні разу в житті не підходив до плити. Чи зможеш при цьому зварити смачний український борщ за допомогою однієї тільки кухонної книги? Ото ж бо. Слід пам'ятати, що твої учнівські конспекти - це тільки кухонна книга, але ніяк не запорука того, що борщ буде зварений смачно.

Порада 2. Склади нестандартне резюме


Припустимо, що під час навчання ти вирішив не створювати собі додаткових труднощів з пошуком вакансії по майбутній спеціальності. Це означає, що після закінчення ВНЗ в тебе виникне (або вже виникла) стандартна ситуація для студента: за плечима 5-6 років інституту і підробіток офіціантом в якій-небудь забігайлівці. Якщо ти не випускник курсу пов'язаного з готельно-ресторанним бізнесом, навряд чи цю частину біографії варто згадувати в резюме. Що ж робити? Прояви фантазію. Уяви себе рибалкою, передбачуваного роботодавця великої рибою, а своє резюме - наживкою. «Риба» клює не лише на смачну, але і на блискучу наживку. Коли нема чим заповнити графи про попередні місця роботи, варто сконцентруватися на моментах, прикрашає «наживку». Підійди до складання резюме творчо. Не бійся розповісти, чому хочеш працювати саме в цій компанії, а також описати ті свої якості, які роблять тебе цінних претендентом для роботодавця.

Порада 3. Знайди свою родзинку


Кожна людина унікальна. Зовсім не обов'язково бути математичним генієм для того, щоб открилаль двері компанії твоєї мрії. Ти спокійний, стресостійкість людина? Схоплює все на льоту? Витривалий? Дуже добре! Завдяки кожної з цих характеристик, зазначених у резюме, ти можеш отримати роботу. Тут вступають у дію три правила:

а) Будь правдивий. Коли пишеш про себе як про спокійну людину, а наприкінці першого робочого дня починаєш огризатися на клієнтів або товаришів по службі - можеш вважати, що твій випробувальний термін завершився провалом.

б) Будь кращим. Не у всіх сферах життя (це просто неможливо). Будь кращим в чомусь одному. Знайди свою сильну сторону і розвивай її. Якщо ти вважаєш себе кращим в стресостійкості, це означає що навіть під час землетрусу (або нагрянула податкової інспекції) ти будеш вести себе впевнено і спокійно.

в) Звертай увагу на контекст. Влаштовуючись на роботу не забувай, що кожна подія і явище існує в контексті. Нехай у розумних книжках написано, що червоний колір викликає агресію. Але чи викличе агресію невеликий червоний гурток у середині величезного білого квадрата, та ще з чорною рамочкою? Швидше ти згадаєш Японію і захочеш приготувати суші. Завжди враховуй, що твоє резюме буде розглядатися в контексті діяльності тієї чи іншої компанії. Якщо ти вважаєш себе кращим в посидючості, це мало допоможе при складанні резюме на вакансію, пов'язану з динамічною роботою.

Порада 4. Розширює кругозір


Це просто - чим більше ти знаєш, тим більш універсальним працівником можеш стати. Навіть ця стаття не побачила б світ, якби її автор не переглядав ресурсів з працевлаштування і не відвідував різні майстер-класи.
Інтелігентна і гарна секретарка, що вивчає іноземні мови і відвідувати комп'ютерні курси завжди цінується більше, ніж просто гарна секретарка. Дуже часто роботодавці шукають людей «два в одному» - секретар + перекладач, водій + Tehmaster, програміст + дизайнер ... Особливо ця рада актуальна під час нинішньої фінансової кризи.

Порада 5. Для тих, хто складає резюме вперше


«Добре поради роздавати направо і наліво, коли успішно влаштувався на роботу. А що робити мені - людині, не те що на роботу не влаштовує, але і резюме жодного разу не складало? »
Якщо читаючи цю статтю ти думаєш приблизно так, значить довгий 5 Порада для тебе. Дістати стандартну форму резюме можна де завгодно. У шаблонах того ж MS Office Word, за допомогою якого ти будеш його складати. А ось чого ні в якому разі не варто робити складаючи резюме, розповість мало хто. Отже, давай по пунктах:

• Усі ми в дитинстві мріємо стати космонавтом, пожежником, актором, медсестрою, вчителем ... От тільки не варто в графі: «Бажана посада» вказувати все це. Якщо у компанії відкрито кілька вакансій, вказуй в резюме саму прийнятну для тебе посаду.

• Не складай резюме англійською мовою якщо це не було обумовлено роботодавцем. Похвалитися своєю освіченістю встигнеш завжди, а виправити ситуацію, якщо кадровик не знає англійської і закриє резюме не читаючи, ти навряд чи зможеш.

• Завжди пам'ятай, що від тебе вимагається резюме, а не автобіографічний роман. Резюме довше двох сторінок А4 формату швидше за все, читати ніхто не буде - у зайнятої людини кожна хвилина на рахунку.

• «Сім разів відміряй, один раз відріж» - дуже корисна прислів'я. Перш ніж надсилати резюме, перевір його кілька разів на наявність помилок. Дай прочитати резюме друзів, у яких в табелі стояли найвищі оцінки з української та російської мови.

• Ніколи не вказуй в резюме чужі адреси і телефони. Став би ти спілкуватися з людиною на ділові теми, якщо б він сказав тобі: «Телефонуйте з цього питання не мені, а на село дідусеві»?

Наступні пункти «Чого не варто робити» швидше належить до консервативним компаніям зі строгими правилами. Використовуй їх з обережністю, якщо відправляєш резюме на творчу посаду:

• Не слід вказувати в резюме свої політичні та релігійні погляди; вага, зріст, знак зодіаку ... Ти ж іщещь роботу, а не свою другу половинку? Правда, якщо ти зібрався на кастинг в яке-небудь шоу, без зазначених зростання, довжини волосся та кольору очей тобі не обійтися.

• Якщо ти прочитав у вимогах одного з роботодавців про обов'язковий додаток фотопортрета до резюме, це ще не привід розсилати всім свої фотографії. Кому-небудь твоя зовнішність може і не сподобається.

• Намагайся не вживати в резюме складних і незрозумілих термінів. Далеко не факт, що переглядати резюме буде людина, що має відношення до твоєї спеціальності. Деяким фахівцям звичайно, складно обійтися без згадування «розробки 3D-моделі рибосоми на атомному рівні» в описі свого попереднього проекту, але це вже виняток із правил.

• Не став будь-яких додаткових умов в резюме. Фрази «Я готовий працювати, але через півтора місяці мені обов'язково потрібна відпустка» або «Дзвоніть тільки на мобільний», відлякують роботодавців.

Порада 6. Довіряй своїй інтуїції


Не маю сумніву - ти отримаєш не одне пропозицію від роботодавця, якщо последуешь порад з цієї статті. Залишиться тільки вибрати, де ж справді ти будеш працювати. Зважуючи всі «за» і «проти», не забудь прислухатися до мудрої порадниці, ім'я якої - інтуїція. Самий вірний спосіб знайти улюблену роботу - це займатися тією справою, яка тебе надихає. І порадником у цьому питанні для себе можеш стати тільки ти сам.

Порада 7. Використовуй корисні ресурси


На StartJob.com.ua розміщена чудова підбірка статей, призваних допомогти студентам у пошуку роботи. Прочитавши їх ти дізнаєшся, як правильно вести себе на співбесіді, яким чином вибирати роботу, як влитися в новий колектив і багато іншого.
Якщо ти - початківець журналіст, веб-дизайнер, PR-менеджер - є сенс створити блог. У блогах на Blox.ua ти можеш розмістити статті та портфоліо, освоїти ази веб-дизайну, змінюючи зовнішній вигляд блогу з допомогою відкритих для редагування каскадних таблиць. Для багатьох роботодавців наявність у кандидата якісного блогу є величезним плюсом.
Приймає участь у семінарах і майстер-класах, що стосуються твоєї професії - на них ти дізнаєшся те, про що не завжди скажуть на університетських лекціях. Якщо ти - майбутній менеджер або маркетолог, корисними виявляться майстер-класи від young & ambitious, завдяки яким з'явилися деякі поради для цієї статті.
Категорія: Інше | Переглядів: 965 | Додав: KillOk | Теги: робота | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Форма входу
Календар
«  Листопад 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Реклама
Ставки на спорт
Пошук
Музика...

Пошта
-->ВХІД<--
Отримайте власну пошту
імя@zalk.at.ua
Бажаєте? Тоді Вам
сюди
Цитата...
Найціннішим скарбом, якого не забере вода, не спалить вогонь, якого не знищать роки, що кладуться нам на життєвій дорозі, якого не заберуть нам сильніші, - є знання.
Євген Храпливий
Хмарка тегів

Карта відвідувань
Locations of visitors to this page
Конструктор сайтів - uCoz